Rośnie oferta domowych kostkarek do lodu. Producenci sprzętu AGD próbują nas przekonać latem, że są tak samo niezbędne jak choćby ekspresy do kawy lub zmywarki.
Nasze kuchnie wyglądają dzisiaj zupełnie inaczej niż kuchnie naszych rodziców lub dziadków. Zmywarka lub kuchenka mikrofalowa to w zasadzie w nich standard, a ekspres do kawy lub termorobot to zdecydowanie więcej niż bardzo niszowe rozwiązanie dla nielicznych. Do tego dochodzą miedzy innymi nowe piekarniki z rozbudowanymi funkcjami, frytkownice, elektryczne grille i tak samo napędzane krajalnice. Kuchnie dzisiaj naprawdę mogą swoim wyglądem przypominać mały zakład przemysłu spożywczego i – co ważne – trend wprowadzania do nich nowego sprzętu wcale nie spowalnia.
Rosnąca liczba producentów AGD próbuje nas teraz przekonać np., że życie bez domowej kostkarki do lodu jest niefajne. Lód dostępny w zasadzie od razu i cały czas jest, ich zdaniem, niezbędny i oczywiście ma dużą liczbę zastosowań.
– Kostkarka znajdzie zastosowanie na każdej imprezie i podczas relaksu w ogrodzie w upalne dni. Kostki lodu stanowią nieodłączny składnik napojów chłodzących – drinków, lemoniad czy mrożonej kawy i herbaty. Lód jest także niezbędny podczas serwowania szampana – wypełniony nim cooler skutecznie schłodzi uroczysty napój z bąbelkami. Okłady z lodu są nieocenione przy kontuzjach, a podczas blanszowania warzyw lód pomaga zachować ich piękny kolor – czytamy np. w opisie kostkarki Raven EKDL001.
Kostkarka do lodu – co potrafi
To co robi domowa kostkarka do lodu jest idealnie opisane w jej nazwie. Wytwarza po prostu kostki lodu – dużo i szybko. Zdecydowanie lepiej niż radzi sobie z tym zwykła lodówka z zamrażalnikiem wzbogacona o plastikowa tackę do robienie kostek lodu.
Wspomniany Raven EKDL001 – a to budżetowy model – w ciągu doby wytwarza np 12 kg lodu, co przekłada się na ok. 9 kostek w przeciągu 6-12 minut.
Zwykle kostarki mogą produkować kostki lodu w dwóch rozmiarach. W tych tańszych wyjmujemy je z nich ręcznie za pomocą plastikowej łopatki lub od razu wyjmujemy z nich cały koszyczek z kostkami lodu. W modelach droższych kostki są podawane od razu do podstawionej szklanki – jak kawa w ekspresie.
Kostkarki można też zasilać wodą podobnie jak ekspresy do kawy. Do niektórych wodę trzeba wlać, zaawansowane modele podłączamy do ujęcia wody na stałe.
Kostkarki do lodu mogą też być zintegrowane z dystrybutorem wody – tak ma np. urządzenie Yoer Ice Breaker czarny 380 W.
Kostkarki do lodu kosztuje zwykle od niecałych 400 zł do około 1700 zł. Poza wymienionymi wyżej funkcjami różnią się wydajnością. Zamiast 12 kg lodu na dobę, są go w stanie wyprodukować np. 20 kg.
Kostkarka do lodu – czy jest niezbędna?
Czy faktycznie maszyna do produkcji lodu jest dzisiaj ważnym elementem wyposażenia naszej kuchni? Bez przesady – z pewnością nie każdej.
Jeżeli cała nasza rodzina uwielbia zimne napoje i sporządzamy je niemal codziennie lub często organizujmy letnie imprezy na więcej niż 4 osoby to faktycznie taki gadżet może się przydać. To też sugeruje, że kostkarka do lodu może czasem sprawdzić się lepiej w domku letniskowym niż w naszym mieszkaniu.
Jeżeli natomiast po lód sięgamy sporadycznie, to spokojnie nadal możemy jego kostki wytwarzać bardziej „chałupniczą” metodą w zamrażalniku.
Foto: Bomann Ewb 6060 Cb.